Mevzuat/EKB Kanunları/Binalarda EKB Zorunluluğu

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Zorunluluğu

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Kanunları görseli

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Zorunluluğu Hakkında

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alınmasına dair gündem 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile 2007 yılında meclisten, 5 Aralık 2008 itibariyle de 27075 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. İşbu kanuna göre 10 yıl içerisinde tüm yapılar Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alması gerekiyordu. Ancak, daha sonra yapılan değişiklik; 2011 sonrası yapılar için beklemeksizin Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile yapının enerji sınıfı belirlenecek oldu. Enerji verimliliğini gösteren Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alınmadığı takdirde iskan ruhsatı yapının sorumlu olduğu belediye tarafından verilmeyecekti. 2011 öncesi yapılar ise Mayıs 2017’e kadar enerji sınıflarını Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile belirleyecekti. Çevre Şehircilik Bakanlığı, habersiz vatandaşların mağdur olmaması için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alınma son tarihini Ocak 2020’ye erteledi.

Tüm Türkiye geneli Enerji Kimlik Belgesi (EKB) hizmetimizle Bina Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliğine uygun olarak uzmanlarımızla gerekli işlemleri ve mevzuatları takip ediyor ve projelendirerek Bina Enerji Kimlik Belgenizi (EKB) çıkartıyoruz. Enerji Kimlik Belgenizi (EKB) sorgulama işlemini Edevlet üzerinden ve bakanlığının resmi sayfasından kontrol edebilirsiniz.



Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Alma Zorunluluğu Dışında Kalan Yapılar

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma zorunluluğundan muaf olan yapılar ise şöyledir:

  • Sera ve atölyeler
  • Kullanım alanı 50 metrekareden küçük yapılar
  • Sanayi alanında üretim yapılan yerler
  • Kullanım süresi planlama ile 2 yıldan az olan yapılar
  • Münferiden yapılmış ısıtma ve soğutma işlemleri olmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl gibi yapı ve binalar
  • TSK, MSB ve bu kurumlara bağlı kuruluş, MİT’e ait yapı ve binalar
  • Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 metrekareden az olan yapılar

  • Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Almamanın Yaptırımları Var mı?

    Burada yeni binalar için enerji verimliliği sınıflandırma ölçütü; 2011’den sonra inşa edilmesidir. Yeni Binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alınmaması iskan ruhsatı alınmasına engel olurken, mevcut/eski yapılarda (2011 öncesi) ise alım/satım, kiralama işlemlerinde kısıtlama yaptırımları uygulanacak ifadeleri yer almaktadır. Bunlardan bir kaçı; kiracının kiraladığı ev/daire/yapı için elektrik, su, doğalgaz ve benzeri aboneliklerinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ibrazı istenecek ve bu sebepten sorunlar yaşayacaktır, ifadeleri bulunmaktadır.

    5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 10 Uncu Maddesine Göre 2021 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliği İncelemek için butona tıklayın.



    Kısıtlamalar Neden Var?

    5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile yürürlüğe giren konu, Bina Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği ile detaylandırılmış ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile yapıya ait bina enerji verimliliğinin tespiti için en yüksek verimliliği A, en düşüğü G olacak şekilde tasarlanmıştır. Yeni yapılar (2011 ve sonrası) asgari C enerji sınıfına sahip olmalı iken, mevcut/eski yapılar (2011 öncesi) asgari G enerji sınıfında olması gerekmektedir. Gereken şartta Bina Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almamış yapı, iskan ruhsatı alamadığı için kullanıma uygun olmayıp alım/satım ve kiralama işlemlerine konu olmamaktadır.

    Bu İçeriği Paylaş: